Wednesday, October 11, 2017

Auditorul de sistem informatic

Istoria de demult a informaticii nu consemnează nimic despre auditul informatic. Nici despre calitatea software nu s-a vorbit până după 1980, căci lumea era preocupată să producă software, ca în vremea lui Heliade RĂDULESCU cu al său: scrieți, băieți, numai scrieți! Se dorea și atunci ca și în vremurile de început ale informaticii doar cantitate, calitatea fiind pe planul al doilea.
Deocamdată în Catalogul Ocupațional Român - COR nu există meseria de auditor de sistem informatic deși ea există în multe organizații specializate pe audit în general și pe audit informartic în special.
Când am discutat prin anul 2002 cu o profesoară de la University of North Carolina at Charlotte despre auditul software aceasta a rămas foarte mirată. Ea provenea de la IBM și nu concepea ca pe fluxul de dezvoltare softwtare să apară fracturi de nerespectare strictă a specificațiilor. Asigurând calitatea tituror componentelor, ea nu vedea necesar ca noi europenii existența auditului informatic, activitate de verificare a măsurii în care ceea ce s-a planificat a fi realizat, coincide cu ceea ce s-a produs în realitate și va fi dat în piață spre a fi utilizat de clienți.
În iunie 2011 Cristian AMANCEI a susținut teza de doctorat Metrici ale auditului informatic, el  fiind deja certificat în USA pe poziția de auditor de sisteme informatice.
Claudiu BRÂNDAȘ a scris o carte despre auditul sistemelor informatice, precedată de notele de curs de Auditul sistemelor informatice de gestiune, prezentate la Timişoara, Facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea de Vest, 2004.
Despre auditul informatic s-au mai scris multe cărți precum:
Ali EDEN, Victoria STANCIU - Auditul sistemelor informatice, Editura Dual Tech, București, 2004, 276 pg.
Ion IVAN, Gheorghe NOSCA, Sergiu CAPISIZU - Auditul sistemelor informatice , Editura ASE, Bucuresti, 2005, ISBN 973-594-638-6, 155pg.

Audit informatic se face, dar clandestin din moment ce nu există meseria recunoscută. 
Există Legea nr. 672/2002 privind auditul public intern, dar este vorba de auditul financiar.
va mai trece timp până lucrurile vor intra pe făgașul lor, căci trebuie spus că auditul de sisteme informatice bancare este vital la volumul foarte consistent de tranzacții de e-banking care se fac acum, dar care vor exploda în viitor și ca volum și ca risc datorat non-calității intrinseci a sistemelor informatice care se dorește a fi cât mai prietenoase și cât mai sofisticate.


(11 octombrie 2017)

No comments:

Post a Comment