Tuesday, October 17, 2017

Disciplina Baze de date

Disciplina Baze de date figurează în planurile de învățământ după anii '80. Am în minte cartea fundamentală în două volume coordonată de Gigel SABĂU, referită prin:

  • Gheorghe SABAU, Alexandru SOTIR (coordonatori) PRACTICA BAZELOR DE DATE.  Totul despre ... SOCRATE si SOCRATE -MINI pe Felix C, CORAL si Independent, Vol. 1, Editura Tehnica, Bucuresti, 1989, 496pg
  • Gheorghe SABAU, Alexandru SOTIR (coordonatori) PRACTICA BAZELOR DE DATE. Totul despre ... SOCRATE si SOCRATE -MINI pe Felix C, CORAL si Independent, Vol. 2, Editura Tehnica, Bucuresti, 1989, 272pg.
carte care dă dea direcțiile de parcurs pentru acea disciplină și care dacă se ține seama de ciclul de tipărire de peste 5 ani au unei cărți, rezultă că autorii au lucrat cu mult înainte de 1985 la respectiva carte, după ce rulaseră la cursuri concepte și realizaseră în producție numeroase aplicații în care bazele de date erau elemente centrale în sistemele informatice implementate în anumite întreprinderi.
Venind din zona limbajelor de asamblare am adorat explicațiile privind structura unei tabele, cu tot felul de adrese relative și variabile de tip pointer care permit regăsirea articolelor si efectuarea sortărilor doar prin interschimb de poziții și nu la nivel fizic, iar mecanismele de regăsire rapidă sunt de-a dreptul fabuloase, căci nu există nimic mai frumos decât a vedea ce se ascunde în spatele misterioaselor data bases principles.
Orice urs de baze de date are în structura sa:
- concepte de bază;
- mulțimi de elemente și de articole;
- arganizarea datelor;
- tipuri de date;
- crearea bazelor de date;
- popularea bazelor de date;
- operații pe baze de date;
- interogărti;
- baze de date relaționale;
- baze de date orientate obiect;
- baze de date multimedia;
- baze de date distribuite;
- depozite de date;
- limbaje universale de descriere;
- SGBD;
- dBASE, SOCRATE, Oracle, DB2, MySQL.
Acum există  o terminologie utilizată în bazele de date care nu exista în anii de început, precum:

DBMS - Database Management System
SGBD - Sistem de Gestiune a Bazelor de Date
RDBMS - Relational Database Management System
SQL - Structured Query Language
ODBMS - Object Database Management Systems
ODBC - Open Database Connectivity 
SOAP - Simple Object Access Protocol
SOA - Service-Oriented Architecture 
DRDA – Distributed Relational Database Architecture
JDBC – Java Database Connectivity
OLAP – Online Analytical Processing
OLTP – Online Transaction Processing
OODBMS – Object-Oriented Database Management System
SEQUEL – Structured English QUEry Language
SQL – Structured Query Language
SQL PL – SQL Procedure Language
DB – Database
DDL – Data Definition Language
UML - Unified Modeling Language.
La disciplina Baze de date toate afirmațiile erau însoțite de exemple sugestive. Complexitatea problemelor avea importanța ei, iar în condițiile frecvenței obligatorii a demara un exemplu mai dificil care se continua pe mai multe cursuri ca parte aplicativă nu prezenta ceva special, lucru care acum nu mai este posibil datorită fragmentării generate de caracterul facultativ al prezenței studenților la cursuri și la seminarii.
Disciplina Baze de date este unul dintre elementele fundamentale în pregătirea informaticienilor de azi, cum a fost și în vremurile de demult când se lucra în dBASE, se foloseau cartele perforate și lumea era cu mult mai fericită decât azi când nimic nu mai este spectaculos, ci totul a devenit banal,  simplu, ușor, obișnuit, enervant, insificient și sarcastic în prelucrarea datelor chiar în volume foarte mari.
În ASE la catedra de Informatică Economică zeci de ani au trudit la disciplina de Baze de date cu rezultate dintre cele mai spectaculoase profesorii Gheorghe SABĂU, Ion LUNGU și Manole VELICANU, pentru a căror măiestrie  am numai cuvinte de laudă.




(17 octombrie 2017)

No comments:

Post a Comment