Wednesday, October 11, 2017

Contextul

Dezvoltarea informaticii românești de la începuturi până în 1989 s-a dezvoltat pe baza unor documente programatice realizate de specialiști de înală clasă și însușite de Partidul Comunis Român, devenind în acest fel sarcini ce trebuiau transpuse în viață.
Astfel, în anul 1967,  profesorul Mihai DRĂGĂNESCU împreuna cu profesorul Mircea PETRESCU Nicolae COSTAKE, Vlad IANCOVICI, Ștefan BÂRLEA, Emil MITESCU, Cornel MIHULECEA și  Nicolae SUCITULESCU au elaborat primul Progam de informatizare a României intitulat Programul de dotare a economiei nationale cu echipamente moderne de calcul si de automatizarea prelucrarii datelor,1967, iar până în anul 1985,  toate activitatile în domeniul informaticii din țara noastra s-au desfasurat etapă cu etapă, conform celor înscrise în acest program, cu unele corecții datorate evoluției în doemniu hardware și software, pentru a ține pasul cu tot ce se întâmpla în informatica mondială.
Au urmat și alte măsuri concretizate prin documente oficiale care s-au înscris pe această traiectorie.
Hotărârea CC al PCR din 18.04.1972 privind Perfecționarea sistemului informațional economico-social, introducerea sistemelor de conducere cu mijloace de prelucrare automată a datelor și dotarea ecinomiei naționale cu tehnică de calcul în perioada 1971 - 1980. Editura Politică, București, 1972.
Decretul nr. 499 din 22.09.1973 privind Organizarea unitară a activității de informatică și măsuri pentru îmbunătățirea elaborării sistemelor de conducere economică.
Programul directivă de cercetare științifică. dezvoltare tehnologică și de introducere a progresului tehnic în perioada 1981 - 1990 și direcțiile principale până în anul 2000, Editura Politică., București, 1979.
Acum ar trebui să fie definită o strategie de dezvoltare a informaticii pentru următorii 20 de ani. Și la nivelul UE s-a pus problema unui program de informatizare pe termen lung în Lisbon Strategy,  recunoscută și sub numele de Lisbon Agenda sau Lisbon Process, adoptată în anul 2000 a vizat intervalul până în 2010 cu obiective de-a dreptul sublime, care au trebuit corectate pentru a le face ceva mai realiste, iar actualizarea a permis trasarea liniilor de dezvoltare până în 2020.
Pornind de la această strategie s-a procedat și la noi la definirea unor linii directoare. Ceea ce este important se leagă de faptul că UE a alocat fonduri importante pentru proiecte finanțate legate de Agenda electronică, ceea ce a dirijat toate activitățile spre formarea de forță de muncă orientată pe obiectivele startegiei adoptate la Lisabona.
Se observă că și în vremurile de demult al începuturilor informaticii ca și acum se merge pe trasarea de direcții pentru a se lucra sistematic, nehaotic și pentru a se evita risipa de resurse.
Contextul dezvoltării informaticii este caracterizat prin dezvoltare unitară, ținând seama de cele mai noi realizări din IT&C. La începuturi exista un decalaj de cel mult 5 ani, iar acum acest decalaj vizează cel mult 6 luni. Viteza de propagare a noului în informatică a crescut dramatic și neadaptarea are efecte catastrofale asupra produselor create din start ca fiind uzate moral.





(11 octombrie 2017)

No comments:

Post a Comment