Thursday, October 26, 2017

Premiul Tudor TĂNĂSESCU al Academiei Române

Premiul Tudor TĂNĂSESCU a fosyt instituit la date de 7 martie 2001 cu ocazia simpozionului Tudor Tanasescu si scoala româneasca de electronica.  Acest premiu este acordat de Secţia de ştiinţa şi tehnologia informaţiei acordă anula premiile și se alătură celorlalte premii acordate de aceasta, mă refer aici la premiile Gheorghe CARTIANU,  Mihai DRĂGĂNESCU și Grigore MOISIL.
pentru cele mai bune lucrări științifice în domeniu.
În anul 2016 premiul Tudor TĂNĂSESCU al Academiei Române a fost acordat pentru lucrarea Programarea aplicațiilor android, realizată de un colectiv de autori format din Felician ALECU, Bogdan IANCU, Ion IVAN, Paul POCATILU, Adrian VIȘOIU, Alin ZAMFIROIU. Premiul a fost acordat în 15 decembrie 2017 în Aiei Române.
În anul 2014 premiul Tudor TĂNĂSESCU al Academiei Române a fost acordat lui Gheorghe-Daniel ANDREESCU pentru lucrarea Automatizare avansată și coautorilor Sorin MELINTE, Alexandru VLAD pentru grupul de șase lucrări privind Nanomateriale pentru aplicaţii în electronica moleculară şi stocarea energiei electrice. Premiul a fost decernat în 2016.
În anul 2013 premiul Tudor TĂNĂSESCU al Academiei Române a fost acordat lui Nicu BIZON pentru lucrările:
- FC energy harvesting using the MPP tracking based on advanced extremum seeking control;
- Energy efficiency for the multiport power converters architectures of series and parallel hybrid power source type used in plugin/V2G fuel cell vehicles;
- Energy harvesting from the FC stack that operates using the MPP tracking based on modified extremum seeking control;
- Energy harvesting from the PV Hybrid Power Source. Ceremonia de decernare a avut loc în data de  18 decembrie 2015 în Aula Academiei Române .
În anul 2012 premiul Tudor TĂNĂSESCU al Academiei Române nu a fost acordat.
În anul 2011 preliul Tudor TĂNĂSESCU al Academiei Române a fost acordat lui Cosmin Radu POPA pentru lucrarea Synthesis of Computational Structures for Analog Signal Processing - autor : Cosmin Radu Popa și coautorilor Marius BÂZU și Titu BĂJENESCU pentru lucrarea: Failure Analysis - autori : Marius Bâzu şi Titu Băjenescu.
În anul 2010 preliul Tudor TĂNĂSESCU al Academiei Române a fost acordat lui  Mugurel Ionuţ ANDREICA pentru lucrarea Optimizarea comunicaţiei în sisteme distribuite.
În anul 2009 preliul Tudor TĂNĂSESCU al Academiei Române a fost acordat lui  Cristian RĂVARIU pentru lucrarea Biodispozitive electronice: de la nanostructuri la aplicaţii medicale
În anul 2008 preliul Tudor TĂNĂSESCU al Academiei Române a fost acordat lui  Ion IVAN, Paul POCATILU și Marius POPA coordonatorii unui larg colectiv de specialiști pentru lucrarea Structuri de date (2 volume) și lui Adriana ȚĂPUȘ pentru lucrarea Contribuţii la dezvoltarea sistemelor robotice cu grad ridicat de inteligenţă pentru asistenţa persoanelor.
În anul 2007 preliul Tudor TĂNĂSESCU al Academiei Române a fost acordat lui Florin MANEA pentru lucrarea Reţele de bio-procesoare.
În anul 2004 preliul Tudor TĂNĂSESCU al Academiei Române a fost acordat coautorilor Dan C. MARINESCU, Gabriela M. MARINESCU pentru lucrarea Approaching Quantum Computing. Premiul a fost decernat în anul 2006.
În anul 2003 preliul Tudor TĂNĂSESCU al Academiei Române a fost acordat coautorilor Adrian FLOREA, Lucian N. VINȚAN pentru lucrarea Simularea şi optimizarea arhitecturilor de calcul în aplicaţiile practice.
În anul 2002 preliul Tudor TĂNĂSESCU al Academiei Române a fost acordat lui Dragoş BURILEANU pentru lucrările din domeniul tehnologiei vorbirii. Premiul a fost decernat în anul 2004.
În anul 2001 preliul Tudor TĂNĂSESCU al Academiei Române a fost acordat grupului de autori Alexandru MULLER,  Anghel- Sergiu IORDĂNESCU, Dan-Adrian VASILACHE, Ioana PETRINI,
Dan NECULOIU, George CONSTANTIDINIS, Cristina BUICULESCU şi Flavio GIACOMOZZI. De asemenea, același premiu a fost decernat autorilor Theodor BORANGIU şi Michel DUPAS pentru lucrarea Robot – Vision, Mise en œuvre en V+. Premiul a fost decernat în anul 2003.

După cum se observă, premiul este acordat cam cu doi sau trei ani diferență față de momentul decernării pentru a fi verificată calitatea lucrărilor. Dacă premiul este dat pentru anul X, acesta este anul apariției lucrării în editură, iar decernarea se realizează în anul X+2 sau X+3 după ce cartea este validată de experiența din practica industrială.
Premiul Tudor TĂNĂSESCU al Academiei Române este un semn al aprecierii activității din informatica românească în cel mai înalt for științific din țara noastră.



(26 octombrie 2017)


No comments:

Post a Comment