Thursday, October 26, 2017

Conferințe omagiale

Toți informaticienii și nu numai ei căutau diverse prilejuri de a-și prezenta realizările fie teoretice, fie practice. De aceea, când erau anumite omagieri ale unor momente din istoria mai veche sau mai recentă sau când avea loc un eveniment politic anunțat cu multă pompă, imediat apăreau la centre de calcul, în universități, în institute de cercetări sau în întreprinderi simpozioane dedicate acelor
momente. Uneori, când o unitate împlinea o anumită vârstă de la înființare se organiza și acolo o manifestare științifică omagială.
La împlinirea a 50 de ani de existență, Uzinele Electromagnetica au organizat o astfel de sesiune omagială. Am prezentat și eu o lucrare acolo.
În 1971 când s-au împlinit 50 de ani de la înființarea PCR peste tot în țară au fost organizate sesiuni științifice în care erau secțiuni și cu comunicări din domeniul informaticii.
În 1977 cu ocazia centenarului Războiului de Independență, de asemenea, au fost organizate sesiuni omagiale în care informaticii i s-au alocat spații ample.
Înainte de a avea loc Congresul al XIII-lea al PCR din noiembrie 1984, s-au organizat nenumărate sesiuni științifice, unde informaticienii au prezentat lucrări cu realizările lor, care în vremurile acelea erau chiar deosebit de spectaculoase.
Voi veni cu detalii concrete de la asemenea manifestări științifice prilejuite de anumite momente de istorie care se constituiau în prilejuri de  comunicare între specialiști. Conferințele omagiale de regulă aveau numai două sau trei discursuri cu caracter politic, dar restul erau comunicări științifice cu caracter pur teoretic sau cu concluzii referitoare la rezultate practice care merită să fie generalizate. Și la încheiere se mai ziceau câteva vorbe despre unele aspecte politice referitoare la documentele programatice ale PCR după care se dezvolta informatica sau se făceau referire la cuvântări unde erau discutate expres probleme de informatică.





(27 octombrie 2017)

No comments:

Post a Comment