Monday, October 23, 2017

Profesorul Ștefan Nițchi

Despre profesorul Ștefan Nițchi am foarte multe de spus pentru că l-am cunoscut cu foarte mulți ani în urmă de pe vremea când mergeam la practica studenților la ITC Cluj și la Centrul Teritorial de Calcul Cluj, dar și la multe alte întreprinderi mari din Cluj, unde se făcea informatică, nu glumă.
Am colaborat mai intens după 1989, când au fost organizate acțiuni comune între catedrele noastre de Informatică Economică în dorința de a ne armoniza planurile de învățământ și de a ne sprijini reciproc în demersurile noastre deloc simple și deloc ușoare.
Profesorul Ștefan Nițchi a fost un dascăl desăvârșit, creator de școală de informatică economică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. În îndelungata sa activitate didactică și științifică a reușit să închege un colectiv de cadre didactice deosebit de valoroase, continuatori demni ai tradițiilor pe care profesorul Ștefan Nițchi le-a făurit.
Profesorul Ștefan Nițchi a condus doctoratele unor tineri deosebit de bine pregătiți profesional și cu exigența-i caracteristică a reușit să finalizeze cu ei teze în care soluțiile originale au fost foarte bine primite de specialiștii informaticieni din învățământ dar și din producție. 
Profesorul Ștefan Nițchi a reușit să elaboreze împreună cu colegi de-ai săi din catedră și să publice în edituri prestigioase  lucrări de specialitate, precum și articole în reviste foarte bine cotate în lumea științifică.
Am avut ocazii nenumărate să asist la prezentările unor comunicări la conferințele de informatică economică și m-a impresionat rigoarea cu care magistrul expunea soluțiile originale obținute sub conducerea sa competentă de către mai tinerii săi colaboratori. Era o adevărată sărbătoare.
În anul 2004 i s-a decernat profesorului Profesorul Ștefan Nițchi Diploma și Medalia Grigore Moisil a Fundației INFOREC ca semn al prețuirii pe care Departamentul de Informatică Economică din ASE i-a acordat-o acestui mare profesor, care a influențat decisiv prin contribuțiile sale domeniul informaticii economice pe toate planurile, didactic, științific și publicistic.
În anul 2016, memoriei  profesorului Ștefan Nițchi i-a fost dedicată Conferința Internațională de Informatică Economică ediția a XV-a, organizată special la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.


(23 octombrie 2017)

No comments:

Post a Comment