Wednesday, October 18, 2017

Aportul agenților privați la informatizare

Agenții privați au apărut după 1989 în zona informaticii și s-au remarcat prin:
- organizarea de companii de dezvoltare software;
- provideri de Internet;
- cursuri de informatică;
- elaborarea de cărți;
- tipărirea de reviste;
- vânzarea de calculatoare;
- asamblare de calculatoare;
- vânzare de licențe utilizare software;
- montarea de fibră optică improvizată;
- realizare sisteme informatice;
- producere de aplicații web;
- hosting domenii web;
- promovarea tehnilogiilor IT&C cele mai noi;
- gestionarea de standarde;
- realizarea de certificări și auditări informatice.
Statul a rămas doar undeva o piesă de decor ușor neputincioasă în fața avalanței de inițiative private din domeniul informaticii. Centrele Teritoriale de Calcul au dispărut, locațiile lor devenind sefii de bănci sau de tot felul de agenții, deși pentru prelucrările locale ar fi fost și mai necesare decât erau în vremurile de demult.
Trebuie lămurit raportul dintre firmele de informatică private și stat, căci am văzut că unele s-au înfruptat din contracte cu statul, iar în condițiile în care lucrurile nu au fost prea clare au apărut nenumărate acte de corupție, care în loc să ducă la progres domeniul, l-au ținut pe loc. Un exemplu edificator este acela al eliminării pirateriei prin vânzarea de licențe de utilizare software la cât mai multe posturi de lucru din școli, universități, administrație și din toate celelalte entități ale statului.
Eliminându-se impozitul pe salariu de 16% pentru absiolvenții de facultăți de informatică lucrători în firme de software domeniul producției de aplicații informatice s-a dezvoltat foarte mult și cei din M.F. s-au tăvălit în chinuri ani în șir că le-au dispărut sume importante, uitând că firmele dezvoltatoare de software le virau 300 milioane de USD ca impozit de profit. Îmi aduc aminte că prin anul 2006 un creier neted din M.F. a lansat zvolnul că s-ar reveni la impozitarea salariilor din IT, ceea ce a dus la un exod masiv de creiere în Occident unde salariile erau de 3-4 ori mai mari ca la Ro, nici în Ro nefiind de neglijat. 
Mediul privat este cel care dezvoltă telelucrul, comerțul electronic și activități în întreprinderile virtuale, deși în ultimul timp lipsa investițiilor statului în IT&C și-a spus cuvântul în rău.
Aportul agenților privați la informatizare este imens acum, dar în istoria informatică, perioada timpurie se vorbea doar de inițiative timide privat ca acte individuale în centre de calcul ale unor programatori care realizau produse program neincluse în preocupările oficiale planificate ale organizațiilor.



(18 octombrie 2017)

No comments:

Post a Comment