Friday, October 27, 2017

Profesorul Valentin CRISTEA

Pe profesorul Valentin CRISTEA de la UPB Facultatea de Calculatoare îl cunosc de foarte mulți ani din vremurile când ne întâlneam la sesiuni științifice organizate fie în IPB, fie în ICI sau la sesiuni naționale ale cercurilor științifice studențești, pentru că noi tineri fiind făceam deplasări în alte centre universitare unde mergeam cu unii dintre cei mai buni studenți ai noștri care aveau comunicări științifice acolo și noi fiind pe zone comune, eram repartizați în secțiuni de calculatoare și informatică.
Am avut fericitul prilej să colaborez cu profesorul Valentin CRISTEA la cursul de master de Securitate Informatică organizat de Departamentul de Informatică Economică din ASE, pe când eram directorul acestui curs. Profesorul chiar are o importantă contribuție la realizarea unui material didactic pus la dispoziția studenților masteranzi și aici mă refer la capitolul referit prin:
Valentin CRISTEA - Overview on Concept Design and Use of Security in Distributed Systems, în Informatics Security Handbook, Second Edition, Editura ASE, Bucuresti 2009, 412 pg, , Ion IVAN, Cristian TOMA (coordinators) pp 327 - 349.
Domeniile de interes ale profesorului Valentin CRISTEA sunt: Communication Protocols, Parallel and Distributed Algorithms, Parallel and Distributed Systems, Distributed Systems, Computer Network Software. Am pus aici terminologia din engleză pentru a se vedea că nu este vorba de adaptări dâmbovițene ale unor arii de cercetare, așa cum mai se face în spațiul nostru cel mioritic, ci profesorul are o rigoare în utilizarea conceptelor la un nivel absolut deosebit de ridicat.
De la absolvirea facultății în 1969 a lucrat în învățământul superior urcând toate treptele didactice până la funcția de full professor obținută în 1993. A fost asistent universitar până în anul 1976, lector până în anul 1990 și  conferențiar până în anul 1993. A devenit doctor inginer în anul 1980, cu teza intitulată Gestiunea resurselor fizice într-un sistem de calcul conversațional, de 199 pg. sub coordonarea profesorului Adrian PETRESCU. el însuși fiind din 1996 conducător științific de doctorat unde a condus cu competență și exigență tineri precum Ciprian DOBRE, Mihai ENESCU, Cristian PETCULESCU, Teodor NEAGOE și Gavril GODZA în vederea realizării unor teze de doctorat valoroase, la unele dintre el am fost și eu referent științific de unde am și tras concluzia de mai înainte.
Profesorul Valentin CRISTEA are o foarte bogată activitate științifică în cadrul unor proiecte majore care i-au adus notorietatea de care se bucură în rândul colegilor și studenților săi.
Profesorul Valentin CRISTEA a publicat singur sau în colaborare numeroase articole și cărți dintre care enumăr:

  • Ion Gh. ROȘCA, Nicolae ȚĂPUȘ, Valentin CRISTEA, și alții - Internet & Intranet. Concepte şi aplicaţii, Editura Economică, Bucureşti, 2000, 304 pg.
  • Ion Gh. ROȘCA, Nicolae ȚĂPUȘ, Valentin CRISTEA, și alții - Intranet, Editura ASE Bucureşti, 2000, 112 pg.
  • Valentin CRISTEA - Algoritmi de prelucrare paralelă, Editura Matrixrom, Bucureşti 2002.
  • Valentin CRISTEA, Irina ATHANASIU, Eugenia KALISZ, Valeriu IORGA - Tehnici de programare, Editura TEORA, Bucuresti, 1997, 190 pg.
  • Valentin CRISTEA, Mihai TĂNASE, Florin POP, Radu CONSTANTINESCU, Ciprian DOBRE, Andrei TOMA - Platforma integrata pentru realizarea de tranzactii si servicii electronice de pe echipamente mobile larg raspandite. Editura Politehnica Press,  2011, 243 pg.
  • Luca ŞERBĂNAȚI, Valentin CRISTEA, Florica MOLDOVEANU, Valeriu IORGA - Programarea sistematică în limbajele Pascal şi FORTRAN, Editura Tehnică, Bucureşti 1984, 404 pg.
  • Valentin CRISTEA, Eugenia KALISZ - Borland Pascal 7.0 pentru Widows, Editura TEORA, București, 1994, 463 pg.
Profesorul Valentin CRISTEA a coordonat numeroase proiecte naționale și internaționale, a publicat zeci și zeci de articole în reviste de specialitate și a participat la multe conferințe din domeniul computer science, comunicările sale fiind de mare noutate, ceea ce a determinat primirea lor cu maxim interes.
În monografia scrisă la împlinirea celor 45 de ani de către Departamentul de Calculatoare din UPB numele profesorului Valentin CRISTEA apare de 19 ori.
Am apreciat și apreciez activitatea profesorului Valentin CRISTEA în mod deosebit și de aceea l-am inlus în lista personalităților care ilustrează în mod stălucit o pagină de istorie a informaticii românești, căci din mâna sa au ieșit numeroase generații de absolvenți ai Facultății de Calculatoare și când spun toate acestea știu exact ce spun și am motive întemeiate să susțin această ideie.











(27 octombrie 2017)

No comments:

Post a Comment