Monday, October 23, 2017

Pornind de la muzeul real


Pornind de la muzeul real unde se află calculatoare electronice sau alte echipamente de calcul sau de la colecții ale unor pasionați de tehnică de calcul, se dezvoltă baze reale pentru un muzeu virtual. Muzeul real conține piese dintre care unele nu mai sunt funcționale. Muzeul virtual pleacă de la ele și face animație, dând posibilitate celor care doresc să afle cum au stat lucrurile în informatica perioadei de început.
Muzeul virtual trebuie să fie ilustrat cu:
- imagini ale calculatoarelor construite înainte de 1980;
- lucrări de informatică tipărite înainte de 1990;
- personalități care au influențat decisiv domeniu;
- documente privind evoluția domeniului;
- volume ale unor conferințe de informatică;
- animații cu echipamente de calcul;
- filme document legate de informatică.
Muzeul virtual trebuie să reunească foarte multe materiale dispersate în țară și să le pună cap la cap pentru a oferi tuturor celor ce doresc să afle cât mai multe despre trecutul acestui domeniu deosebit de important al vieții sociale și economice din țara noastră, pentru a fi înțeles mai bine prezentul și pentru a prefigura viitorul care se anunță extraordinar de dinamic.
Fiind fără restricții de stocare a informațiilor, muzeul virtual trebuie să fie mostra evidentă, concretă și efectivă a unui mod colaborativ al tuturor celor care au documente, piese de tehnică de calcul, filme sau înregistrări video legate de acest domeniu, pentru a veni cu detalii concrete legate de momentele esențiale care au definit fiecare etapă a dezvoltării sale. Ar trebui să fie izvor de cultură pentru toți cei ce lucrează în informatică și să permită înțelegerea drumului greu, dar ascendent al informaticii românești.


(23 octombrie 2017)

No comments:

Post a Comment