Saturday, October 28, 2017

Alte cărți de informatică

În domeniul informaticii s-a scris și s-a publicat foarte mult. Au apărut foarte multe cărți fie de largă popularizare, fie destinate specialiștilor. Trebuie înțeles că în vremurile de demult nu exista nici Internet, nu existau nici calculatoarele personale, iar de tablete și laptopuri nici nu avea cum să fie vorba. Pe vremuri erau cu mult mai multe cărți de informatică în librării decât sunt acum în anul 2017, căci atunci lumea:
- citea mai mult;
- lucrurile erau mai așezate;
- nu exista Internet;
- calculatorul era un mister;
- două ore de tv erau insuficiente;
- munca era singura soluție.
Autorii se întreceau în a scrie cărți de:
- informatică generală;
- introducere în informatică;
- informatică în chimie;
- informatică în medicină;
- informatică în poezie;
- informatică în metalurgie;
- informatică pentru toți.
Îmi aduc aminte că am participat și eu într-un colectiv imens la elaborarea unei cărți cu de toate despre acest domeniu referită prin:
Gheorghe DODESCU (coordonator) - INFORMATICA, Editura științifică și enciclopedică, București, 1987, 604 pg
carte care am înțeles că a luat premiul Academiei RSR, chestie de care am aflat undeva după 1995, fără a ști adevărata cauză a acestui mare secret. Cartea trata probleme precum : sisteme informationale, sisteme informatice, modele, modelare, algoritmi numerici, structuri de date, algoritmi de prelucrare, transmisia si codificarea informatiei, bazele aritmetice si logice ale sistemelor de calcul, calculatoare, minicalculatoare, microprocesoare, microcalcuatoare si microcalculatoare personale, sisteme de operare, modele si algoritmi privind gestiuneaunui sistem de calcul, tehnici de exploatare a sistemelor de calcul, limbaje de programare - elemente de definire formala si analiza comparata, tehnica programarii, programe utilitare si programe aplicative, metode si tehnici de simulare a proceselor, baze si banci de date, teleprelucrarea informatiei, sisteme expert. Adică era o lucrare cu caracter enciclopedic.
Au mai fost publicate cărți precum:
B. DROASCĂ, Eugenia KALISZ, V.PREPELIȚĂ - Analiza asistata de calculator a sistemelor bidimensionale, Editura științifică și enciclopedică, București, 1987, 280 pg
Nicolae COSTAKE - Alegerea sistemelor electronice numerice de prelucrare a informatiei, Editura Tehnică, București, 1970, 191 pg.
Erika Nistor Domonkos - Algoritm de traducere automata din limba engleză în limba română, Editura Didactică și Pedagogică, Bucurețti, 1966, 302 pg.
Mircea Silețchi - Informația ,entropia și procesele sociale, Editura Academiei RSR, București, 1978, 246 pg.
Virgil ENĂTESCU, Dan FARCAȘ, Ovidiu POPESCU - Informatica medicală, Editura Medicală, București, 1988, 352 pg.
Ionel GRIGORIU - Utilizarea calculatoarelor electronice în industria chimică : Lucrare de sinteză, Centrul de Documentare al Industriei Chimice şi Petroliere,  București, 1970, 64 pg
Gheorghe TURBUȚ - Inginerie de sistem, automatizări şi informatică în transporturi feroviare, navale, aeriene, rutiere, Editura Tehnică, București, 1988
Ștefan ȚIGAN - Curs de informatică medicală şi biostatistică, Editura Universității de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca, Cluj-Napoca, 1995, 175 pg
Ioan ODĂGESCU - Simularea proceselor economice, Editura Tehnică, Bucureşti, 1983. 
L. J. Nicolescu - Informatica, Editura Institutului de Arhitectură Ion Mincu, București, 1976, 46 pg.
* * * - Dicționar de informatică, Editura științifică și enciclopedică, București, 1981, 380 pg.
Lista cărților despre informatică este cu mult mai lungă, chiar dacă include numai autori români. Trebuie spus că în vremurile de demult s-au tradus nenumărate cărți de informatică din literatura occidentală și cu deosebire din literatura americană, care îi țineau în priză pe specialiștii de la noi, căci erau traduse numai și numai lucrări valoroase, de top și profesionale, nu de amatori.







(28 octombrie 2017)

No comments:

Post a Comment