Sunday, October 29, 2017

Producția de mașini de calcul mecanice

Legenda spune că un tip a fost trimis de partid în străinătate să cumpere o licență de a produce și noi la Târgu Mureș oarece tehnică de calcul. Omul era de încredere, probabil inginer făcut pe puncte cum se făcea prin anii '50, deci fără să știe prea multe nici despre tehnica de calcul, nici despre tendințele care se manifestau în domeniu. Nu era el nici primul, nici ultimul, căci și în zilele noastre tot cam așa
se pleacă pe banii statului, de se aduc chestii destul de uzate moral sau se fac niște chestii așa de nasoale încât stai să te gândești cum este posibil așa ceva. Dovadă stau acele case sau standuri românești de la oarece expoziții de după 2010.
Rezultatul, zice legenda, a fost că omul s-a întors cu ceva absolut depășit, drept care noi am produs aritmometrul, echipament de calcul mecanic scos din fabricație de toți la acea dată. Pe site-urile de vânzări online apare ca dată de fabricație al unui astfel de aritmometru anul 1964, ceea ce în opinia mea arată cât de rămasă în urmă era industria de tehnică de calcul acolo din moment ce deja CIFA 102 era considerat un calculator eletronic de generație uzată moral, iar acolo la Tg. Mureș se mai fabricau relicvele de aritmometre, probabil pentru a retrăi elemente de preistorie.


(29 ocotmbrie 2017)

No comments:

Post a Comment