Friday, October 20, 2017

Producția de calculatoare electronice

Producția de calculatoare electronice a fost o continuare firească a unuei strategii definite de niște creiere deștepte înainte de 1967 și care a prins contur, chiar dacă mult mai bine era dacă se fabricau oarece calculatoare de pe la IBM, făcând niște compromisuri, noi fiind țară de după cortina de fier.
Platforma industrială Pipera și-a mai adăugat o perlă la coroană prin construirea Fabricii de Calculatoare, unde aveau să se producă celebrele FELIX C-256, FELIX C-512 și FELIX C-1024, care au ajuns la export și în R.P. Chineză, țara care depășise miliardul de locuitori, dar care nu era încă o țară și două sisteme, așa cum a zis să fie marele lor Deng Xiaoping.
Calculatoare FELIX C-256 erau calculatoare de putere medie, mainframe, satisfăcând nevoile de prelucrare pentru aplicații în care timpul real era altfel definit decât în cazul calculatoarelor de proces. Producția lor a început în anul 1970, calculatorul având un sistem de operare SIRIS, compilatoare FORTRAN, COBOL, lucra cu baze de date SOCRATE și avea pachetele de programe OPALINE, TRANSPORT, GESTOC, STRATEGE și altele.
Cartea referită prin:
Vasile BALTAC, Ion CARUTASU, Petru MACARIE, Corneliu MASEK, Victor MEGHESAN, Maria MOCICA, Lucia POPESCU, Wener SCHATZ - FELIX C-256, Structuraq si programarea calculatorului, Editura Tehnica, Bucuresti, 1974, 537pg
descrie tot ce trebuie știut despre calculatorul FELIX C-256 c u maximă rigurozitate, iar paginile scanate de mine din cuprins arată pentru cei interesați locul unde să găsească exact ceea ce caută.








(20 octombrie 2017)

No comments:

Post a Comment