Sunday, October 29, 2017

Profesorul Nicolae ȚĂPUȘ

În monografia scrisă la împlinirea celor 45 de ani de către Departamentul de Calculatoare din UPB numele profesorului Nicolae ȚĂPUȘ apare de 27 de ori. Sunt momente esențiale ale evoluției Departamentului de Calculatoare  fin UPB, unde profesorul lucrează de la terminarea facultății din 1972, mai întâi ca asistent universitar și unde a urcat treptele academice, devenind lector în 1978, apoi conferențiar în 1990, ca din 1992 să devină full professor și conducător științific de doctorat. În anul 1982 a susținut în mod strălucit teza de doctorat Contribuții la elaborarea de noi structuri de sisteme de calcul microprogramate sub coordonarea profesorului Adrian PETRESCU.
De-a lungul anilor, profesorul Nicolae ȚĂPUȘ a ținut în fața studentilor și a masteranzilor de la Facultatea de  Calculatoare cursuri precum:
• Calculatoare numerice si programare;
• Arhitectura calculatoarelor;
• Proiectarea cu microprocesoare;
• Arhitectura sistemelor de calcul;
• Retele locale de calculatoare;
• Arhitecturi si prelucrari paralele;
• Sisteme distribuite;
• Sisteme paralele si distribuite ;
• Arhitectura sistemelor cluster si GRID.
Activitatea sa didactică de la catedră este împletită armonios cu o intensă activitate de cercetare științifică pe domenii precum:
• proiectarea asistata de calculator a unitatilor de comanda a sistemelor numerice;
• proiectarea si implementarea unor structuri microprogramate;
• proiectarea si implementarea sisteme de calcul de tip microcalculator, bazate pe microprocesoare;
• rețele de calculatoare;
• sisteme embedded si rețele de senzori;
• dezvoltarea de sisteme paralele și distribuite;
• sisteme de tip cluster si GRID.
In anul 1974, tânărul pe atunci asistent universitar Nicolae ȚĂPUȘ și tânărul Trandafir MOISA a facut parte din colectivul coordonat  din profesorul Adrian PETRESCU, care a realizat pe bază de contract de cercetare știintifica cu industria cum erau lucrurile în acele vremuri, microcalculatorul microprogramat MC1, care era  primul sistem microprogramat din țară destinat achiziției și prelucrării datelor în stațiile de distribuție a energiei electrice și care a fost utilizat de către ICEMENERG in scopul reducerii consumului de energi electrica, căci în acele vremuri nu se făcea cercetare pe bani de dragul cercetării, ci pentru a da noi soluții originale unor  probleme concrete. Echipa aceasta a lucrat și la realizarea unor microcalculatoare din familia Felix Micro pentru Țntreprinderea de Calculatoare Electronice, de asemenea, pe bază de contract de cercetare științifică. Soluțiile propuse de colectiv au stat la baza producției la scară industrială a acelor microcalculatoare. Trebuie să scriu aici că sistemul M118 GS a fost distins cu Medalia de Aur la Expozitia de la Leipzig în 1981, sistem la care colectivul din Politehnică a avut contribuții deosebit de importante. Prin 1982 la acest colectiv s-a alăturat Irina ATHANASIU. Fără a greși câtuși de puțin, profesorul Nicolae ȚĂPUS a lucrat într-un colectiv care a făcut istorie în construirea de calculatoare electronice performante, în concordanță cu exigențele acelor momente, fără a fi alterate de uzura morală care a caracterizat producția de tehnică de calcul de dinaintea implicării cercetării științifice universitare în acest proces. Biografia sa conține mult mai multe detalii legate de participarea sa la dezvoltarea industriei de calculatoare de la noi din țară. Doar trebuie căutate pe Internet.
Profesorul Nicolae ȚĂPUS a lucrat cu studenții îndeaproape, reușind rezultate de excepție la concursurile  IEEE Annual Computer Society International Design Competition - CSIDC, Windows Embeded din Seatle și nu numai, unde de departe se vedea că studenții de la Facultatea de Calculatoare sunt deosebit de competitivi la etapele de selecție națională în vederea deplasării în USA, unde participau studenți de la mai multe facultăți de profil.
În 1975 profesorul Nicolae ȚĂPUȘ a primit premiul Traian VUIA al Academiei RSR.
De-a lungul carierei sale a publicat în calitate de autor sau coaiutor numeroase cărți și articole, a avut comunicări la conferințe științifice de specialitate, publicate în volume. Dintre cărți enumăr:
Valentin CRISTEA, Nicolae ȚĂPUȘ, Trandafir MOISA, Valeriu DAMIAN - Retele de calculatoare, Editura Teora, București, 1992, 240 pg
Ion Gh. ROȘCA, Nicolae ȚĂPUȘ, Valentin CRISTEA, și alții - Internet & Intranet. Concepte şi aplicaţii, Editura Economică, Bucureşti, 2000, 304 pg.
Ion Gh. ROȘCA, Nicolae ȚĂPUȘ, Valentin CRISTEA, și alții - Intranet, Editura ASE Bucureşti, 2000, 112 pg.
Adrian PETRESCU - coordonator, Trandafir MOISA, Nicolae ȚĂPUȘ, Dan GHEORGHIU și colectiv - Microcalculatoarele Felix M18, M18B, M118 : vol. 2, Editura Tehnică , București, 1984, 255 pg
Adrian PETRESCU, Trandafir MOISA, Nicolae ȚĂPUȘ, Constantin BOTEZ - Microcalculatoarele FELIX M18, M18B M118. Vol.1 ,  Editura Tehnică , București, 1984, 286 pg





(26 octombrie 2017)




No comments:

Post a Comment