Wednesday, October 18, 2017

Mașinile electrice de calcul

Pe mașini electrice de calcul am lucrat și eu în priomii ani de studenție, unde se prezentau mecanismele cu care se efectuau cele patru operații. Mașinile erau zgomotoase și puțin fiabile. În laboratoare erau munți de mașini cu car mobil defecte. Un muzeu virtual trebuie să pornească de la
un exemplar real, să-i prezinte didactic părțile componente, după care să se treacă la prezentarea mecanismelor interne și a sistemului electric de punere în mișcare a acestora.
Se va prezenta modul în care se efectuează adunările prin tastare, prin acționarea tastei de adunare. Apoi se prezintă cum funcționează în interior, rotiță cu rotiță cu încetinitorul pentru a fi percepută mișcarea axului mașinii, mișcare imprimată de un motor electric. Se vor prezenta și operațiile de înmulțire și se va evidenția că operația este posibilă numai pentru mașinile cu car mobil, care reproduc exact algoritmul din înmulțirile cu hârtia și creionul. Pentru împărțire se va arăta că există două rânduri de taste, un rând pentru deîmpărțit și altul pentru împărțitor. Se va arăta cum se face culegerea celor doi operanzi, cum se declanșează împărțirea, cum se mișcă acel car mobil și unde apare rezultatul.
Pentru a explica modul intern de efectuare a îmărțirii se va apela la o schemă foarte simplificată, căci puzderia de roți dințate ar face imposibil modul de înțelegere a principiului.

(18 octombrie 2017)

No comments:

Post a Comment