Wednesday, October 11, 2017

Programe aplicative

Disciplina Programe aplicative s-a predat pentru prima dată în ASE la Facultatea de Calcul Economic și Cibernetică Economică, Secția de Mecanizare și Automatizare a Calculului Economic la ânceputul anilor ' 70 și avea corespondent în limba engleză Software packages. primul care a predat și seminarizat a fost cercetătorul științific din Centrul de Calcul al ASE numit IONESCU Bujor Miron - IBM cum îi plăcea lui să-și scrie inițialele pe halatul alb pe care-l purta la muncă.
Din 1975 și până îm 1992 am lucrat și eu ca asistent și apoi ca lector la această disciplină, am ținut cursuri, seminarii, am scris și cărți de curs dar și culegeri de probleme.
Ioan ODAGESCU, Ion IVAN, Rodica MIHALCA - Programe Aplicative, LITO ASE, Bucuresti 1983, 349 pg.
Ioan ODAGESCU, Ion IVAN, Rodica MIHALCA - Programe Aplicative, culegere de probleme, LITO ASE, Bucuresti 1984, 430 pg.
Constantin BILCIU, Florica LUBAN - Pachete de programe aplicative, catalog selectiv al bibliotecii LCCE de programe, LITO ASE, Bucuresti, 1980. 198pg.
Lucrările urmăreau problematica următoare:
- concepte privind pachetele de programe;
- tehnici de realizare a pachetelor de programe;
- programe utilitare;
- pachete de programe în rezolvarea problemelor de programare liniară;
- pachete de programe pentru probleme statistice și de prognoză;
- pachete de programe în rezolvarea problemelor de croire;
- pachete de programe pentru rezolvarea problemelor de transport;
- pachete de programe pentru rezolvarea problemelor de programare a producției;
- pachete de programe pentru conducerea întreprinderii și evidența personalului;
- pachete de programe pentru rezolvarea problemelor de planificare;
- pachete de programe pentru rezolvarea problemelor din construcții;
- tendințe în elaborarea și utilizarea pachetelor de programe.
Pentru acestă disciplină la început au fost folosite pachetele de programe furnizare de IBM pentru a exploata eficient resursele, după filosogia BOMP. Ulterior, după generalizarea folosirii calculatorului FELIX C-256 au fost folosite pachete de programe din Franța precum OPALINE, TRANSPOR, dar și programe realizate de cercetători din cadrul Centrului de Calcul al ASE precum VERONICA - Doru-Lucian DUȚĂ, CROCODIL - Csaba FABIAM, EMI - Gheorghe RUXANDA, alocarea și nivelarea resurselor - Gheorghe CIOBANU.
Erau importante restricțiile de poziționare a câmpurilor în cartele și dispunerea cartelelor pe grupuri de date omogene, știută fiind rigiditatea cu care erau elaborate interfețele în acele vremuri. Este important de știut că toate produsele cu care se lucra erau de clasă A, adică erau testate complet și aveau un nivel de generalitate foarte ridicat, mai ales când era vorba de dimensiunile problemelor de rezolvat, dimensiuni acoperitoare și pentru probleme cu mii de variabile și sute de restricții, rezolvabile în timp rezonabil și cu precizie bună a soluțiilor.
Și acum se predă disciplina pachete de programe dar cu un alt conținut, pornind de la nivelul atins de tehnicile de realizare software și de la tipologiile de echipamente cu care intră în contact studenții și cei ce lucrează în producție. Un rol special îl au produsele ERP care vin să potențeze activitatea informatizată din organizații. Și tehnologiile de dezvoltare a pachetelor de programe sunt altele și acum se prezintă pachete cu care se informatizează managementul proiectelor, dar și alte aspecte în care apar baze de date, inteligența artificială, data analysis, data mining, adică toate problemele mari pentru care a fost elaborat software specializat.






(11 octombrie 2017)

No comments:

Post a Comment